Foto: Christoffer Söderman/SVT

Lägenhetsbrand i Västerås – kraftiga lågor och rökutveckling

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 10 på fredagsförmiddagen fick SOS larm om en brand i ett flerfamiljshus på Skallberget i Västerås. Efter en omfattande insats kunde branden hindras från att spridas till fler lägenheter.

Vid 13.30-tiden meddelar inre befäl på räddningstjänsten att några enheter lämnat platsen och att man håller på att avveckla. Resterna av branden bevakas nu av de enheter som är kvar.

Det var tidigt kraftig rökutveckling från huset och kort därefter brann det med öppna lågor från taket.

Lågorna spred sig snabbt och delar av taket rasade in.

Flera polispatruller var snabbt på plats för att säkerställa räddningstjänstens släckningsarbete.

– Det brinner kraftigt och vi har evakuerat en del.  Det finns personer som inte mår så bra på platsen men i övrigt har vi inte fått några uppgifter om att någon är skadad, sa  Johan Sohlberg, RLC-befäl vid polisregion Mitt, strax efter klockan 10.

Vägen in till bostadsområdet är avspärrad samt en stor yta runt byggnaden. Förutom spridningsrisk finns det också en rasrisk då taket börjat lossna.  

Vad är brandorsaken?

– Det är inte klarlagt i nuläget.

Sohlberg skickar ut en uppmaning till allmänheten att hålla sig utanför avspärrningarna och inte störa släckningarbetet.

Räddningsledaren på plats

– Vi kommer att jobba med att hindra vindsbranden att sprida sig i sidled och även bevaka spridning nedåt till fler lägenheter, det jobbar vi på att förhindra, säger Fredrik Eriksson, räddningsledare Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

Räddningstjänsten hade enheter från Västerås, Skultuna, Hallstahammar och Eskilstuna på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.