Foto: Pavel Koubek / TT

Läste sekretessbelagd handling i eget mål – anställd på Västmanlands tingsrätt slipper påföljd

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på Västmanlands tingsrätt anmäldes till personalansvarsnämnden för att ha tagit del av en handling i ett mål där hen själv var part, trots att det finns ett förbud mot det. Nu har personalansvarsnämnden sagt sitt.

I den utredning som personalansvarsnämnden för Sveriges domstolar har gjort framgår det att det var en kollega till den anställde som uppmärksammade hen på att en handling inkommit i det mål hen var part i. Den anställde läste då handlingen direkt ur pappersakten och begärde därefter ut handlingen, som var sekretessbelagd.

Den anställdes första begäran avslogs, men när den anställde därefter gjorde ytterligare en begäran lämnades handlingen ut av en person som tillfälligt tjänstgjorde på tingsrätten och som egentligen var obehörig att lämna ut handlingen.

Tingsrätten menar att den anställde på så sätt utnyttjat en medarbetarens okunskap för att få ut handlingen, och att hen därför bör tilldelas diciplinåtgärd.

Den anställde slipper påföljd

Personalansvarsnämnden menar å andra sidan att det inte går att dra slutsatsen att den anställde medvetet utnyttjade sin kollegas okunskap. Att den sekretessbelagda handlingen lämnades ut kan därför inte ligga den anställde till last.

Nämnden konstaterar däremot att det är relativt allvarligt att den anställde tagit del av handlingen, i det här fallet direkt ur pappersakten, trots att hen inte har behov av att ta del av handlingen för att kunna utföra sitt eget arbete. I stället var syftet att få information i sitt eget mål. Det anses dock vara förmildrande omständigheter att den anställde inte aktivt eftersökte handlingen.

Vidare skriver personalansvarsnämnden att den anställde borde ha förstått att hen skulle undvika att komma i kontakt med uppgifter i sitt eget mål och att hen på så sätt agerat oaktsamt. Men med hänsyn till samtliga omständigheter anser nämnden att felet bara kan bedömas som ringa och därför ska ingen diciplinpåföljd tilldelas.

Den anställda menar att hen inte visste om att handlingen var sekretessbelagd och att hen aldrig begärt ut den om hen visste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.