Foto: Christine Olsson/TT

Liberalerna i länet ändrar sig om Jan Björklund

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Västmanland har tidigare gett sitt stöd till Birgitta Ohlsson som ny partiledare. Men efter ett extrainsatt förbundsmöte under onsdagen svänger man nu och nominerar Jan Björklund till partiordförande.

När länets liberaler röstade på det extrainsatta förbundsmötet på onsdagskvällen i partiledarfrågan vann Jan Björklund med 31–11.

– Det främsta motivet för nomineringen av Jan Björklund är att han är en tydlig politiker som kan hålla ihop vårt parti och som påbörjat ett stort utvecklingsarbete, organisatoriskt som politiskt inom Liberalerna. Mot den bakgrunden anser Västmanland att han är den kandidat som bäst kan leda vårt parti inför valet 2018, säger Roger Haddad, liberal riksdagsledamot för Västmanland.

Begärde extramöte

Det var länsförbundets styrelse som först uttalade sitt stöd till Birgitta Ohlsson efter en omröstning. Men fem liberala kommunföreningar i länet höll inte med och begärde ett extra förbundsmöte.

– Man ville att fler skulle vara med och fatta beslutet och därmed få en bredare legitimitet, säger Roger Haddad.

Hoppas på Birgitta när Jan slutar

Nu blir det alltså Jan Björklund som länsförbundet nominerar till valet av partiordförande på landsmötet i november.

– Jag har sagt tidigare att jag ser Birgitta Ohlsson som den främsta kandidaten att ta över den dagen Jan slutar. Men jag vill inte medverka till att byta ut en sittande partiledare, säger Roger Haddad.

Hur ser Birgitta Ohlssons chanser ut nu?

– Nu har hon stöd av två länsförbund, men det är ombuden som röstar på landsmötet och många har inte meddelat hur man ställer sig i frågan. Visserligen är det många som har bindande mandat från sina distrikt, men man vet aldrig på ett landsmöte, säger Roger Haddad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.