Skolorna jobbar för att avslutningen ska bli minnesvärd och bra trots rådande omständigheter. Foto: TT

Lista: Det här gäller vid skolavslutningen i Västmanlands kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I alla Västmanlands kommuner förändras de kommunala grundskolornas avslutningsceremonier i år. Det visar SVT:s koll med skolchefer och rektorer.

Arboga

I Arboga blir det inga gemensamma avslutningar på skolorna, heller inte i kyrkan som det vanligtvis brukar vara. Istället håller klasserna sina avslutningar i klassrummen. Om vädret tillåter kan det bli utomhus, men fortfarande var klass för sig. Inga vårdnadshavare närvarar.

Fagersta

Ingen avslutning i kyrkan för Mariaskolan och Per Olsskolan som brukar ha det. Alla grundskolans avslutningar genomförs klassvis utan anhöriga. Niorna kommer dock att få ha sin något festligare avslutning med middag och rektorstal, den genomförs i Fagerstahallen för att det ska gå att hålla avstånd.

Hallstahammar

Områdeschefen för grundskolan har tillsammans med rektorsgruppen beslutat att avslutningarna genomförs klassvis i klassrummet. Inga vårdnadshavare eller andra gäster deltar.

Kungsör

Kommer inte att ha några traditionella skolavslutningar. Avslutningarna kommer att ske klassvis tillsammans med respektive mentorer.

Köping

Avslutningarna kommer att ske klassvis i klassrummen. Inga vårdnadshavare bjuds in. Olika kreativa lösningar ska bidra till att göra dagen så bra som möjligt. Till exempel spelar rektorerna in sina avslutningstal som sedan visas i klassrummen.

Norberg

Centralskolan som normalt har avslutning med mellanstadiet respektive högstadiet för sig i kyrkan, kommer i år istället att ha avslutningarna klassvis på skolan. Åk 9 kommer dock att ha en något festligare gemensam avslutning i aulan.

Detsamma gäller för F-3 skolan Källskolan, som har en något festligare avslutning för sin årskurs 3 som byter skola till hösten.  Inga vårdnadshavare närvarar.

Sala

Skolchefens besked till rektorerna i Sala kommun är att avslutningen sker i respektive klassrum och/eller i mindre samlingar utomhus.  Föräldrar och släktingar bör avrådas från att närvara. 

Skinnskatteberg

Vanligtvis har alla klasser avslutning i kyrkan, i år är det endast niorna. Förskoleklass till och med årskurs 8 har avslutning på skolan. De genomförs klassvis, småskaligt och utan anhöriga.

Surahammar

Avslutningarna i kommunen kommer att ske klassvis på respektive skola med endast elever och pedagoger närvarande. Niornas bal och middag ställs in, så också sexornas avslutningsmiddag och de vanliga avslutningssamtalen som brukar hållas.

Andra exempel är att nya skolbesök ställs in och föräldraråd och föräldramöten skjuts till hösten.

Västerås

Direktiven som gått ut till de kommunala grundskolorna i Västerås är att skolavslutningen kan genomföras klassvis i klassrummet eller utomhus med elever och tillhörande lärare/mentorer. Föräldrar kommer inte att kunna närvara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer