På söndag, 21 augusti, arrangeras Trångforsdagen vid smedjan i Hallstahammar. Foto: svt

Liv i smedjan på Trångforsdagen i Hallstahammar

Publicerad

Emellanåt går det fortfarande att höra ljudet av vattenhjulet och hammaren och att känna doften av tjära vid gamla Trångfors smedja i Hallstahammar. Trångforsdagen är ett exempel.

– Jag hoppas att många vill komma hit och titta i smedjan. Det finns ju också de som bor här i Hallstahammar som aldrig varit här, säger Lennart Lindgren från Stiftelsen Trångfors smedja.

Det har gått 101 år sedan Trångfors smedja stängdes. Där tog smederna hand om tackjärn, sänkte kolhalten i järnet med hjälp av härdar och hammare innan det skickades vidare över ån, till Hallstahammars bruk.

Hör om smeden

På söndag, 21 augusti, arrangeras den årliga Trångforsdagen i Hallstahammar. Ett samarbete mellan Stiftelsen Trångfors smedja, Svedvi Berg hembygdsförening, kommunen och Studieförbundet vuxenskolan.

Förutom att guidade turer ges i smedjan, blir det bland annat sång och musik och hantverk. För den som vill prova traditionell korngrynskaka med sidfläsk, finns också chansen.

Jobbar vidare

I över 30 år har eldsjälar från Stiftelsen Trångfors smedja jobbat ideellt för att återställa smedjan i sitt ursprungliga skick. Det är viktigt att bevara det gamla kulturarvet menar de.

Bland arbetena som gjorts kan nämnas det stora vattenhjul som driver den sju ton tunga mumblingshammaren.

 När är ni klara?

– Det blir vi aldrig, skrattar Lennart Lindgren från Stiftelsen Trångfors smedja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer