”På tiden. Det är för f*n världens största musikgenre!” Hör Embee från Looptroop Rockers om årets Polarpristagare. Foto: Bruno Baptista/TT

Looptroop-Embee om hiphopens första Polarpris: ”Verkligen på tiden”

Publicerad

Låten The Message blev hans egen inkörsport till hiphopen. I dag hyllar musikproducenten och Looptroop Rockers-medlemmen Embee polarpristagaren Grandmaster Flash – i vår gör de konsert tillsammans.

– Han var en av de första inom ett helt nytt ”movement” som numera liksom är den största musik som finns, och som regnar ner på alla andra genrer också, säger Magnus ”Embee” Bergkvist.

– Och som har varit så otroligt banande för musik de senaste 40 åren.

Bandet gör konsert med polarpristagaren

På onsdagen tillkännagavs årets polarpristagare. Bland de tre fanns hiphopgurun Grandmaster Flash.

Västeråsbandet Looptroop Rockers har rört sig i genren i över 25 år. 2017 valdes de in i Swedish Music Hall of Fame och många menar att de är Sveriges störts hiphop-export genom tiderna.

I maj gör de konsert tillsammans med polarpristagaren.

– Nyligen blev vi tillfrågade att spela på samma konsert som honom, i Finland, och det kändes väldigt hederssamt. Och som någon slags sluten cirkel på något vis, säger Embee.

”På tiden”

Till slut gör Polar Music Prize high five åt hiphopen”, skrev Kulturnyheternas musikkritiker när året pristagare tillkännagivits. Och han får medhåll från flera håll – bland annat från västeråsbandet.

– Det är verkligen på tiden att någon inom hiphop får uppmärksammas på det här viset, säger Magnus ”Embee” Bergkvist, hör honom i klippet.

Polarpriset

Visa

Polarpriset är ett årligt musikpris som delas ut sedan 1992. Priset instiftades av Stikkan Andersson och fick namnet efter hans skivbolag, Polar Music. Priset delas ut till musiker, grupper eller institutioner som haft stor betydelse för musikhistorien, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse. Prissumman är på en miljon svenska kronor och delas ut på Stockholms konserthus den 11 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer