Ett ”ja tack” räcker fortfarande för Lotteri och spelbolagen Foto: Kristján Sigurjónsson, SVT

Nu är det stopp för oseriös telefonförsäljning av varor

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 september började den nya lagen om skriftlighetskrav vid telefonförsäljning att gälla. Lagen innebär att ett avtal måste upprättas och skrivas på innan avtalet börjar gälla. Det räcker alltså inte med ett inspelat ”ja tack” längre.

Telekombolagen fick bara ett par sommarmånader på sig för att anpassa sig till den nya lagen som drevs igenom i riksdagen i juni i år och började gälla den 1 september.

– Det kostade oss cirka 150 000 kronor att anpassa verksamheten, säger Dan Barthlèn, vd för TM Media i Västerås, och fortsätter:

– Vi måste få en digital underskrift eller underskrift på brev. Jag tror att vi kommer att tappa en del order, för att folk inte kommer att skriva på.

Gäller inte alla branscher

Men den nya lagen gäller inte för alla branscher. Lotterier och spel är ett par undantag som fortfarande går att sälja med hjälp av ett inspelat ”ja tack”.

I en debattartikel i tidningen Göteborgs Posten skriver liberalen Robert Hannah bland annat:

”Socialdemokraternas lotterier har tagits på bar gärning när de använt offensiv marknadsföring för att sälja lotter på kredit till personer som redan är skuldsatta. Sedan 2010 har över 8 000 svenskar drivits till Kronofogden på grund av just A-lotteriet och Kombilotteriet. Det är denna vinstdrivande verksamhet som Socialdemokraterna vill skydda när man vägrar införa en heltäckande lagstiftning.”

S tjänade miljoner

Enligt en tidigare granskning gjord av SVT tjänade Socialdemokraterna knappt 40 miljoner kronor på sina lotterier och ytterligare knappt 39 miljoner på liknande försäljningar år 2016.

– Lotterier och spel går under lotterilagen och därför drabbas de inte av den nya lagen. Men det är definitivt något som vi måste titta på, säger finansmarknads- och konsumentministern Per Bolund (MP).

Han dementerar att undantagen har någonting att göra med Socialdemokraternas lotteriintäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.