Summer meet i år har börjat lugnare än förra året enligt polisen. Foto: Rebecka Mårtensson / SVT

Lugn start på Summer meet i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan fredagen och lördagen var något lugnare än den brukar vara när Summer meet arrangeras i stan. Samtidigt ska lördagen bjuda på bättre väder och fler bilar är påväg in till Västerås.

Summer meet är i full gång i Västerås och historiskt har det inneburit en ökning av brott, något polisen i Västerås tagit höjd för. Men första natten sammanfattar de som lugnare än tidigare år.

– När Summer meet, eller liknande evenemang, kommer hit så går brottsstatistiken upp. Det är mycket folk på liten yta, med alkohol, och det brukar leda till mer brott. Men jämfört med tidigare år ser det lugnare ut, säger Johan Thalberg, pressansvarig för evenemanget hos polisen.

Lugn start

Antalet omhändertagna, totalt sett i Västerås, ligger under natten på ungefär hälften jämfört med tidigare år. Det går dock inte att avgöra om alla är kopplade till evenemanget, men det är mer än en vanlig helg säger Johan Thalberg. Samtidigt menar han att det är viktigt att tänka på att anmälningar kan komma in i efterhand.

– Det här är de larm som vi tagit hand om under natten, men vi vet att det kan komma in i efterhand och även anmälningar till 11414. Slutgiltig statistik kommer senare. Men än så länge har vi inte fått några rapporter om grövre brott, i juridisk mening.

– Så här långt flyter det på för polisens del.

Fler bilar på ingång

Summer meet pågår under hela helgen och vädret för lördagen spås bli bättre än fredagen.

– Det är ett evenemang som är väderberoende och jag har fått information från kollegor om att många bilar är påväg in till Västerås idag också, så köerna fortsätter, säger Johan Thalberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer