Foto: Polisens förundersökning

Lurade till sig tusentals kronor på Blocket

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig kvinna i Västerås ”sålde” och tog betalt för 16 mobiltelefoner och surfplattor på annonssajten Blocket – men levererade inte en enda. Nu döms hon för bedrägeri.

”Eftersom jag har två mobiler säljer jag nu min fina Samsung Galaxy S5 som jag bara har haft 10 veckor ... Inga fel, repor, sprickor eller annat. Kan skickas vid smidig affär om köparen står för frakten!”

Så löd en av de annonser som kvinnan hade lagt upp på annonssajten Blocket. Hon uppgav hela tiden olika namn och bostadsorter, men annonserna hade en sak gemensamt – mobiltelefonerna och surfplattorna existerade inte.

Verkade vara pålitlig

Minst 16 personer har råkat ut för bedrägerierna. Kvinnan krävde att få hela eller delar av beloppet i förskott, och köpare har uppgett i förhör att hon verkade vara pålitlig.

Men så fort pengarna satts in på kvinnans konto blev hon plötsligt undvikande. I ett par av fallen uppgav hon att hon måste resa utomlands, eller åka till akuten med sitt barn. Sedan slutade hon helt svara.

De som har utsatts för brottet är bosatta i hela landet och även i Norge. Polisen kontaktade annonssajten Blocket, som kunde koppla lurendrejeri-annonserna till kvinnans tidigare annonser, där hon har använt sitt riktiga namn. Även bankens uppgifter pekade ut kvinnan som bedragare.

Hävdar att hon var tvungen

Kvinnan, som totalt lyckades lura till sig nästan 25.000 kronor, har erkänt att hon har begått gärningarna. Hon berättar att en tidigare pojkvän, som suttit i fängelse, krävde henne på pengar och hotade henne.

Västmanlands tingsrätt betvivlar inte att hoten mot kvinnan var verkliga – men hon hade andra alternativ än att lura telefonköpare på pengar, anser tingsrätten. Kvinnan döms nu för bedrägeri och bedrägligt beteende. Hon ska dessutom betala skadestånd till de som utsatts för Blocket-bedrägerierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer