Surahammar är en kommun där frågan om att gå samman med en annan kommun tidigare varit på tapeten. SVT hörde efter hur kommunstyrelsens ordförande Johanna Skottman (S) och Moderaternas gruppledare Johanna Olofsson resonerar efter dagens förslag. Foto: SVT

Utredning uppmanar små kommuner att gå samman – Moderaterna i Surahammar: ”Glada att det är på tapeten igen”

Uppdaterad
Publicerad

Att slås ihop med en annan kommun tycks inte locka de styrande politikerna i Västmanlands mindre kommuner, som snarare förespråkar samverkan över kommungränserna. I Surahammar är dock (M) som tidigare drivit frågan om hopslagning ”Glada att det är på tapeten igen”

Enligt kommunutredningen som presenterades på onsdagen, först på DN:s debattsida, bör en kommun ha mellan 20 000 och 30 000 invånare för att verksamheten ska kunna bedrivas effektivt.

I utredningen föreslås bland annat att små kommuner som frivilligt slår sig samman ska kompenseras ekonomiskt och att det över lag ska bli enklare för kommuner att samverka.  Med anledning av förslagen ställde SVT Västmanland frågan till KS-ordförandena i alla sju kommuner med nuvarande invånarantal under det utpekade.

Förutom Surahammar (se klippet) svarade bland annat Arbogas och Skinnskattebergs KS-ordföranden att de tror på samverkan före hopslagning. (Se faktaruta)

I Surahammar har oppositionspartiet Moderaterna drivit frågan, bland annat i tidigare valrörelser, om att Sura borde utreda möjligheterna att slås ihop med en annan kommun.

– Jag är nöjd att utredningen är gjort. Det var ju precis det vi ville få till längre tillbaka, säger gruppledare Johanna Olofsson.

Hopslagning? Så tycker politikerna

Anders Röhfors (M) Arboga:

– Innan bra idé. Vi tre kommuner Köping, Arboga, Kungsör i Västra Mälardalen jobbar med fördjupad samverkan sedan 2016. Jag håller fast vid det.

Mikael Peterson (S) Kungsör:

– Från oss i Kungsör har vi försökt lösa det på olika sätt genom olika samverkansmöjligheter med andra. Vi har en utökad samverkan med Köping och Arboga bland annat. Utöver detta finns möjlighet till avtalssamverkan. Vi har stora utmaningar i form av demografi som vi måste bearbeta.

Lena Lovén-Rolén (S) Skinnskatteberg:

– Det tycker jag är ett dåligt förslag som missgynnar många kommuner där ekonomin hos de olika kommunerna skiljer sig med dess olika förutsättningar och där vi skulle missgynnas av sammanslagning.​

Marino Wallsten (S) Fagersta:

– För att kunna klara de ökade kraven på kommunerna att tillhandahålla service så kommer det krävas högre grad av samverkan över kommungränserna. Idag finns många exempel på det.

– Men steget är långt till en faktisk kommunsammanslagning. Jag håller det dock inte som osannolikt att det på längre sikt även för Fagerstas del skulle kunna vara aktuellt.

Catarina Pettersson (S) Hallstahammar:

– Jag ser fördelar och nödvändigheter med samarbeten mellan kommuner, tror dock inte på tvång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.