Foto: TT/Moderaterna

M om byggstoppet: ”Märkligt och obetänksamt”

Publicerad

Beslutet att stoppa byggena av tio bostadsprojekt i Västerås är både märkligt och obetänksamt. Det menar Moderaterna som är starkt kritiska.
– Det finns en risk att det blir färre bostäder byggda och att vi blir stämda. Och då får skattepengar gå till det, säger Eleonore Lundkvist (M).

På onsdagen meddelade fastighetsnämnden i Västerås att tio planerade byggprojekt i Västerås stoppas.

Moderaternas kritik riktas främst mot att beslutet fattas innan de juridiska konsekvenserna av att häva avtalen med byggföretagen är utredda.

– Det vi först och främst ifrågasätter är ju att det inte gjorts någon som helst bedömning av konsekvenserna av vad det innebär att bryta de här avtalen. Det finns ingen juridisk bedömning om Västerås stad kan bli stämda och skadeståndsskyldiga, säger Eleonore Lundkvist (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden.

– Vi har ju tecknat markanvisningsavtal för de här tio projekten, med flera olika företag som kalkylerat, lagt ner pengar kommit olika långt i det.  Vi menar att det är obetänksamt att fatta det här beslutet innan det juridiska är utrett.

Hindra negativ förtätning

Enligt fastighetsnämndens ordförande, Liberalernas Jesper Brandberg, handlar det om att förhindra att det byggs på grönområden. Men delar av det kallar Moderaterna för märkligt.

– Det finns flera projekt som vi tidigare varit helt eniga om att släppa fram. Det är bra att inte bygga på grönytor men på Gryta till exempel där skulle man bygga på en parkeringsyta.

– Det sänder också konstiga signaler mot de som vill bygga. Att Västerås inte är en pålitlig part. På sikt riskerar vi att inte få någon som vill bygga i stan, säger Eleonore Lundkvist (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer