– Jag älskar mitt jobb och jag älskar min fritid, det finns ju ingen riktig gräns där. Det flyter omkring och jag är väldigt nöjd med det, säger biomedicinska analytikern Magdalena Wiklund. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Magdalena ställer sina egna diagnoser – i hemmalabbet

Uppdaterad
Publicerad

Hon laborerar med bakterier från kattlådan och sitt eget blod. Hon kollar antikroppar och hon älskar sitt jobb, eller fritid, för biomedicinska analytikern Magdalena Wiklund är det ingen större skillnad.

Magdalena Wiklund hjälper läkarna på sjukhuset att sätta rätt diagnoser genom sina laborativa analyser. Samtidigt som gör hon något bra för människor har hon väldigt roligt på jobbet.

Hemma i lägenheten har hon byggt ett eget laboratorium och hon har Sveriges största blogg för biomedicinska analytiker.

– Jag älskar mitt jobb och jag älskar min fritid, det finns ju ingen riktig gräns där. Det flyter omkring och jag är väldigt nöjd med det, säger Magdalena Wiklund.

Är lönen bara en bonus för dig?

– Jag tror inte att man blir medicinsk analytiker för lönens skull, tyvärr inte, ha ha.

Har du någonsin en sjukdom själv utan att ta reda på vad det är?

– Nej, jag är en sådan som måste ta reda på vad det är. Och det gör jag naturligtvis hemma i mitt eget labb. Jag tar blodprov, jag räknar blodceller och framförallt de vita blodkropparna. Jag tar reda på hur många de finns av varje sort och utifrån det kan jag dra slutsatsen om det är en allergi eller om det är ett virus, bakterie eller om det rent av är en cancerdiagnos, säger Magdalena Wiklund.

Kan vi se fram emot någon viktig forskning från ditt hem i framtiden?

– Jag screenar efter antibiotika i svensk fauna. Jag tar lite av kattens avföring och odlar upp de bakterier som finns där. Sen tar jag tar lite växter och extraherar ämnena som finns i växterna och applicerar dem på bakterierna för att se om bakterierna överlever det eller inte. Jag tror definitivt att jag kan bidra med de kunskaper och med den entusiasm som jag har, säger Magdalena Wiklund. 

Fakta Biomedicinsk analytiker

Biomedicinsk analytiker, tidigare laboratorieassistent. Arbetsuppgifterna omfattar bland annat provtagningar, undersökningar och analyser, sammanställningar och bearbetning av analys- och undersökningsresultat samt handhavande av laboratorieutrustning. Utbildningsprogrammet biomedicinsk analytiker/laboratorievetenskap omfattar 180 högskolepoäng och ges vid ett tiotal universitet och högskolor. Utbildningen ger kandidatexamen och kan byggas på med magisterexamen och forskarutbildning. Godkänd utbildning ger rätt till legitimation från Socialstyrelsen.

Det finns idag ca 10 000 legitimerade biomedicinska analytiker på arbetsmarknaden och det finns i dag fler jobb än utbildade.

Källa: NE, Saco

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.