Foto: SVT

Magsjukeutbrottet på Hökåsenskolan var vinterkräksjuka

Uppdaterad
Publicerad

Det var utbrott av vinterkräksjuka som slog till mot skolan i Hökåsen i Västerås när så många barn och personal blev sjuka. Det visar provsvaren.

– De barn som varit och lämnat prover hade vinterkräksjukevirus. Så allt talar för att hela utbrottet orsakades av vinterkräksjuka, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare.

Provsvaren visade därmed det väntade, konstaterar han.

– När det är en så stor del i en grupp människor som insjuknar så är det väldigt vanligt att det rör sig om detta.

40 procent av eleverna var hemma

Det var i förra veckan som magsjukeutbrottet på Hökåsenskolan i Västerås uppmärksammades. Under fredagen var 40 procent av skolans elever frånvarande.

Smittskyddet inom region Västmanland kopplades in för att utröna vad som orsakat utbrottet. Elever lämnade prover och kommunens miljö- och hälskoskydd tog livsmedelsprover.

– Men eftersom vi inte tagit prover på alla som blev sjuka kan det förstås finnas enskilda som varit sjuka i något annat. Men utbrottet har sannolikt orsakats av detta, säger Jan Smedjegård.

Inga ytterligare åtgärder kommer att vidtas kring detta. Förutom att påminnelser om rutiner kring livsmedels- och handhygien gått ut, då det är väldigt viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten.

Redan på måndagen konstaterade skolans rektor att sjukdomsutbrottet klingat av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer