Efter sju år spricker majoritetssamarbetet i Surahammar meddelade (S) på lördagseftermiddagen. Foto: SVT

Majoritetssamarbetet i Surahammar spricker – S bryter med C

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha samarbetat sedan 2014 avslutar Socialdemokraterna i Surahammar nu samarbetet med Centerpartiet.

– Det har varit uppenbart under en längre tid att vi inte delar uppfattning om hur kommunen måste föras framåt, säger Chris Marlowe Socialdemokratiskt kommunalråd.

Enligt Socialdemokraterna är det framförallt den senaste tidens utredningar som uppmärksammat brister i den kommunala verksamheten och styrningen, som gjort att de nu fattat beslutet.

Utredningar som bland annat P4 Västmanland rapporterat om. Även VLT har rapporterat om signaler om samarbetssvårigheter i de politiska korridorerna.

Enligt Marlowe är skillnaderna för stora i hur de två partierna anser att detta ska hanteras och på vilket sätt man ska dra lärdom och förändra.

– Det var droppen som fick bägaren att rinna över, säger han.

(C): ”Vill de kasta ut oss, då är det ju så”

Beskedet att de utesluts ur majoritetssamarbetet fick Centerpartiets Erkki Visti via ett telefonsamtal från S-ordföranden under lördagen.

– Vill de kasta ut oss, ja då är det ju så. Vi är stolta över vad vi åstadkommit under de här åren, säger han och berättar att han kallat sitt parti till ett extramöte under söndagen.

Han lyfter framförallt den positiva ekonomiska utvecklingen som kommunen haft.

– Vi har gjort stora investeringar och sett till att vi kunnat finansiera samtliga projekt med egna medel. Det har varit en tuff och turbulent tid och vi i (C) har fått mycket kritik, men fick har också fått Surahammar att gå ifrån att vara landets fattigaste kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer