Hörnet Skepparbacken och Slottsgatan i Västerås. Foto: Janerik Henriksson/TT

Mäklare: Nu sjunker priserna på bostäder i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Utbudet av både bostadsrätter och villor ökade under november månad om man jämför med november förra året.

Under november i år fanns 376 stycken bostadsrätter till salu, motsvarande siffra 2016 var 290. Antalet villor som var till salu under november månad 2017 var 103. Motsvarande siffra för för 2016 var 78 stycken.

– Den stora utbudsökningen av framför allt bostadsrätter har satt press på priserna. Sedan har vi osäkerheten kring det nya och omdiskuterade amorteringskravet som påverkat marknaden under en längre tid vilket också skapat ett nedåtgående tryck på priserna, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv & Co i ett pressmeddelande.

Trots sjunkande priser – en ökning över tid

Sedan 2011 har villapriserna i Västerås ökat med 62,5 procent och bostadsrättpriserna med 123,9 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med 8,4 procent och villapriserna med 4,6 procent.

Enligt Mäklarstatistik är nu snittpriset för en villa 3.295.000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 25.379 kronor, baserat på 242 försäljningar de senaste tre månaderna.

Snittpriset för en bostadsrätt är 1.539.000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 22.129 kronor, baserat på 600 försäljningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer