Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De bildar nu politisk majoritet i Köping, från vänster: Lars Axel Nordell (KD), Jenny Adolphson (C), Andreas Trygg (V) och Per Ågren (S) Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Historiska maktskiftet i Köping spricker – KD:s sidbyte skapar ny majoritet i sista stund

Uppdaterad
Publicerad

Det historiska maktskiftet i Köping som presenterades för en månad sen höll inte ens till första kommunfullmäktige efter valet. Ett av partierna, KD, valde att hoppa av samarbetet och nu har en ny majoritet bildats.

– När vi började förhandla (med SD, M, L och partiet Vanligt folk, redaktionens anmärkning) så blev det grus i maskineriet. Jag beklagar att det blev så, men det gick väldigt fort och därför blev det på det sättet, säger Lars Axel Nordell (KD), ett av de tre tilltänka kommunalråden i Köping.

Det nya styret består av S, KD, C och V och majoriteten presenterades under måndagen, bara timmar innan måndagskvällens kommunfullmäktige i Köping. Den nya majoriteten har 27 mandat och resterande partier har 22 mandat i kommunfullmäktige.

– Det känns jätteskönt, vi har haft fyra intensiva dygn bakom oss, säger Per Ågren (S), ett av de tre tilltänka kommunalråden i Köping.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Nytt styre på fyra dagar

Det nya styret har satts ihop väldigt fort, på bara fyra dagar har man enats om en väg framåt. Styret jobbar efter tre ledord eller områden framåt för Köpings del: välfärd, trygghet och utveckling.

– Vi har två månader på oss innan vi ska välja nämnder och styrelser den 19 december och innan det budgeten den 28 november, så vi har några veckor med intensivt arbete så kommer vi kunna ro hem det här, säger Per Ågren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet