• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: TT

Mälarenergi måste ta hjälp för att klara batterifabrikens behov

Energin som krävs för att driva den stora batterifabriken skulle vara dubbelt så stor om dagen som hela Västerås stad förbrukar en kall vinterdag. Så mycket energi kommer inte Västerås största ellevarantör Mälarenergi klara att leverera själva.

Än är inte kampen om den stora batterifabriken mellan Västerås och Skellefteå klar. En av de stora frågorna som företaget bakom fabriken, Northvolt, har tittat på är bland annat energinförsörjningen.

Det krävs enorma mängder att driva fabriken och uppskattningsvis är det dubbelt så mycket energi om dagen som hela Västerås gör av med en kall vinterdag.

– Energifrågan är jätteviktig hos Northvolt och vi tror vi kommer kunna lösa den. Men det är såpass mycket energi som de kräver, så vi kommer behöva samarbete med Vattenfall och Svenska kraftnät, säger Magnus Hemmingsson, vd på Mälarenergi.

Mälarenergi kan bidra med en väsentlig del

Hur mycket av energin som kommer att krävas från varje bolag är i nuläget svårt att säga exakt.

– Northvolt kommer ju även själva att kunna producera lite spillvärme som också kan bidra i energi. Det är svårt att säga en exakt siffra men vi kommer kunna bistå med en väsentlig del, säger Hemmingsson.

Ny värmekraftanläggning i Västerås

Igår invigde Mälarenergi bygget av sina senaste anläggning – Block 7. En värmekraftanläggning som ska drivas genom att elda återvunnet trä. Även om anläggningen inte byggdes med åtanke att energiförsörja Northvolt så kan den bli en stor resurs om fabriken hamnar i Västerås.

– Nu när vi ser att Northvolt kommer så kan vi bidra med ganska mycket elproduktion från Block 7. Sen spillenergin från Northvolt kommer bidra till energisystemet så det blir ett jättebra samarbete, säger Hemmingsson.

Säkra på att fabriken hamnar i Västerås

Än är det inte klart var Northvolts batterifabrik hamnar och ett beslut ska komma i mitten av oktober.

– Vi tror stenhårt på att den kommer hit. Jag tror Västerås är ett jättebra val, dels för vi har elenergin men också för det finns bra kompetens i den här staden, säger Hemmingsson.

Men om den hamnar i  Skellefteå, hur ser ni på det då?

– Då får vi gråta en skvätt och gratulera Skellefteå. Men jag tror inte det blir så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet