Att byta till elbil: en väg fram mot fossilfria transporter Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Målet med transporterna: Minska koldioxidutsläppen med 70 procent

Publicerad

En fortsatt ökning av andelen elbilar, mer biogasdrivna fordon och att återuppliva etanolen som bränsle. Det är planen för de närmsta tio åren som redovisas i en ny rapport från Länsstyrelsen.

Målet är att transportsektorn ska minska sina utsläpp med 70 procent till 2030. Det gäller hela landet. Rapporten som precis släppts av Länsstyrelsen i Västmanland fokuserar på vilka drivmedel vi ska använda för att ta oss närmare målet.

Det handlar framför allt om en markant ökning av andelen elbilar, och med tillhörande infrastruktur.

– Det absolut viktigaste är att man kan ladda sin elbil hemma, men för att få bort den så kallade ”laddångesten” så måste det även till fler laddstationer runt om i länet; dels vid bensinstationer och restauranger längs vägarna men också på parkeringar och arbetsplatser, säger Jan van der Horst som är klimatkoordinator på Länsstyrelsen Västmanland.

Mer än bara drivmedel

Man ser också att användandet av fordon som drivs med biogas måste öka, samt de som drivs med etanol. Men att bara byta bränslen kommer inte att räcka för att uppnå målet.

– Ska vi nå ända fram till de mål som finns till 2030 så ser det ganska tufft ut, och det beror framförallt på att samhällsplaneringen bygger på att vi åker mer och mer bil och då blir det svårt, säger Jan van der Horst.

Minskat bilåkande ett måste

I rapporten slår de fast att en tredjedel av utsläppsminskningen kan göras med val av drivmedel, men resten måste ske med effektivare motorer och framförallt ett minskat bilåkande. Det viktigaste här är de korta resorna inom städerna samt resorna mellan städer så som pendling som skulle kunna göras med tåg eller buss istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.