Migrationsverket. Foto: TT

Man fick uppehållstillstånd trots Säpo-markering

Uppdaterad
Publicerad

En handläggare vid Migrationsverket beviljade en person permanent uppehållstillstånd trots att det fanns en så kallad Säpo-spärr i ärendet.

Spärren hade funnits i mannens dossier sedan november 2011. Nu åtalas handläggaren för tjänstefel.

Det hela uppdagades i januari förra året av Säkerhetspolisen i samband med att mannen ansökte om svenskt medborgarskap kort efter att han beviljats permanent uppehållstillstånd.

Handläggaren i Västerås kallades till ett utredningssamtal med tillsynsfunktionen vid Migrationsverket. På frågan om hon vet vad en Säpo-spärr är svarar hon:
”Det är Säpo som lägger upp det, det är allvarligt, det är inte vilken myndighet som helst. De håller på med korruption och terrorister.”

Men hur hon kan ha missat spärren är för henne gåta. I förhör säger hon att ”det kan ha gått för fort”.

Enhetschefen för tillståndsprövningsenheten säger att spärren är omöjlig att missa:
”När man trycker upp spärren finns hänvisning om exakt vad man som handläggare skall göra, man måste aktivt trycka sig förbi spärren. Av någon anledning har NN inte brytt sig om det”, säger enhetschefen i förhör.

Handläggaren nekar till brott. Hon jobbar fortfarande kvar inom Migrationsverket men i en annan stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.