Åldrandet kan inte stoppas – men väl saktas ned

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som passade på att besöka årets seniordag för att lära sig om vad som egentligen händer när man blir gammal. Kolla in klippet ovan för att höra vad några västeråsare ville få svar på.

För tjugonde året i rad arrangerar Västerås stad Seniordagen. Det är olika utställare och föreläsare som riktar innehållet mot 55 plusare. En av föreläsarna var Athir Tarish som är överläkare på Geriatriska kliniken i Västerås. Han var inbjuden för att prata om demens och hur en människa åldras.

– Det börjar från cellnivå, där cellerna åldras och bytts ut tills det kommer en fas där förnyelsen av celler blir allt svårare för att kroppen att göra. Det blir svagare och färre celler i kroppen och det här ger olika uttryck beroende vilket organ det handlar om, säger Athir Tarish.

Så kan du leva längre

Enligt Athir Tarish går det går att inte att stoppa åldrandet idag med de metoder som vi känner till. Men man kan faktiskt sakta ner det något.

Då handlar det om att äta sundare, inte röka eller dricka för mycket alkohol. Du bör även motionera både fysiskt och psykiskt -  att fortsätta träna både kroppen och knoppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.