En man gick vid 14-tiden igenom isen på sjön Åmänningen utanför Fagersta. En som var med i räddningsmanskapet var Surahammars kommunalråd Chris Marlowe (S). Foto: SVT/ Niklas HagmanVisa alla (3)
Visa alla (3)

Man räddades ur isvaken av kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

En man gick vid 14-tiden på söndagen igenom isen på sjön Åmänningen utanför Fagersta. Han och hans vän kunde själva inte lösa situationen så några fiskare en bit bort kom till undsättning. En av dem var Surahammars kommunalråd Chris Marlowe (S).

– Vi hörde någon skrika på hjälp och när vi kom fram låg en man i vattnet och kunde inte ta sig upp själv, vi bildade en kedja med mig längst fram och vi kastade ett rep till honom och med hjälp av repet fick vi upp honom, säger Chris Marlowe.

Flera som gått igenom isen

Under helgen har flera personer gått igenom isar på sjöar i länet. Under lördagen räddades en man när han gått igenom isen på sjön Saxen utanför Fagersta. Han fick endast lindriga skador.

Varning för farliga isar

Denna gång var det på sjön Åmänningen utanför Fagersta. Kommunalrådet Chris Marlowe (S) från Surahammar som även är en erfaren fiskare och van med att var ute på isar vill varna andra från att gå ut för långt på ex Åmänningen.

– Det kan vara farlig is på Åmänningen, det är kanske 10 cm överalllt och så plötsligt är det 2 cm och då går man igenom, speciellt om man har spark så kan man komma långt ut på svag is innan man går igenom, säger Chris Marlowe.

Tillståndet för mannen som räddades ur vattnet är ännu oklart. Han togs om hand av sjukvårdspersonal och fördes med ambulans till sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer