I klippet hör du Malin Faraasen, kompetensförsörjningsstrateg på region Blekinge om det nya utbudet av YH-utbildningar. Foto: SVT

Många fick jobb efter yrkeshögskola

Uppdaterad
Publicerad

Yrkeshögskolan, en myndighet med sitt säte i Västerås, har nått sitt bästa resultat hittills. Enligt en ny rapport har 93 procent av de som examinerades 2016 fått jobb ett år senare.

Rapporten bygger på enkäter som myndigheten skickat ut till de före detta eleverna.

– Vi är jätteglada. Så bra resultat visar att det här är en utbildningsform som fungerar, säger Jenny Sörby, kommunikationschef på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Det är främst inom utbildningområdena Data/IT och teknik och tillverkning som ökningen inom jobbmöjligheter har skett. Rapporten visar även att sju av tio har även fått mer kvalificerade arbetsuppgifter efter sin utbildning.

Expandera kommande år

Framöver görs nu en storsatsning på Myndigheten för yrkeshögskolan och det är meningen att de ska expandera gradvis kommande år.

– Årsplatser kommer öka med 45 procent fram till 2022. Vi kommer gå från 50 000 till 70 000 studerande, det kommer även bli ett större utbud av utbildningar i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.