Många frågor och känslor efter vargattack i Kolsva

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att en varg ska ha tagit en hund i Kolsva tidigare i veckan har väckt många frågor och känslor. Länsstyrelsen har fått ta emot många samtal efter händelsen.

– Ja vi får mycket samtal om det här. Folk som vill veta vad som egentligen har hänt eller vill tala om vad de tycker i frågan eller vill rapportera vad de har sett eller upplevt i det här, säger Daniel Mallwitz vilthandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

Är det bra att folk hör av sig?

Kolsvavargen

– Jag tycker det är väldigt bra att folk ringer om de har frågor. Vi kan berätta det vi faktiskt vet. Har man sett någonting som man tycker att länsstyrelsen ska veta är också jättebra att höra av sig, speciellt om det är förstahandsinformation och inte rykten.

Daniel Mallwitz vilthandläggare Foto: Jenny Berggren/SVT

Ska ha tagit hund

Det var i tisdags som en varg ska ha tagit en hund som var ute på en gård/grusväg i Kolsva. Flera personer ska ha blivit vittne till händelsen och sett vargen försvinna därifrån med hunden i käften.

Hur säkert är det att det var en varg?

– Dels så var det ju ett flertal personer som såg det här ske, sen har två av mina kollegor från Länsstyrelsen varit på plats och bland annat hittat vargspillning och man har också haft med en hund och spårat där.

– Man har också hittat det som sannolikt är resterna från hunden. Allt som hittats har skickats på analys så vi väntar egentligen bara på en bekräftelse därifrån.

Får se hur det utvecklas

Bland annat handlar det om att den som får något skadat av ett rovdjur, inte bara varg utan även andra större, har rätt till ersättning förklarar Daniel Mallwitz.

Gör man något mer nu?

– Det är ju där allmänhetens rapporter kommer in. Att se hur det utvecklar sig. Om det var en enskild incident eller är något som kommer fortgå.

Hur orolig behöver man vara, till exempel för sitt husdjur?

– Generellt ska jag säga att risken för att en hund blir tagen av varg, även som i Västmanland där vi har vargrevir, är ganska låg. Det händer någon enstaka gång på ett år. Men det sagt så är det ju förstås en traumatisk upplevelse så det är svårt att tala om för folk hur de ska känna.

– I det här fallet var ju hunden ute på gården och det är lite av ett extremfall känns det som, men man ska göra det man är bekväm med, säger Daniel Mallwitz, vilthandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolsvavargen

Mer i ämnet