Foto: TT

Många samtal till budgetrådgivningen efter nyår

Publicerad

Januari och februari är ofta tunga månader ekonomiskt – för vissa blir situationen ohållbar, och många vänder sig då till kommunens budgetrådgivare.

Anders Karlsson, budgetrådgivare i Västerås kommun, säger att fler tar kontakt med honom efter jul och nyår – och han ser även en ökning efter semestrarna. Men han värjer sig mot att det skulle bero på att människor förköpt sig över helgerna och semestern.

Anders Karlsson, budgetrådgivare.

– Det handlar nog snarare om att man varit ledig och haft tid att tänka och kommit fram till att man vill ta tag i sin situation, säger Anders Karlsson.

”Det har hänt något man inte har räknat med”

Han säger att det är helt vanliga människor som vänder sig till budgetrådgivningen – och ofta har de väntat länge. Man har kanske redan stora skulder hos kronofogden, blancolån utan säkerhet och dyra smslån.

– Det har hänt något i livet som man inte räknat med. Det kan vara en skilsmässa, arbetslöshet eller att man blivit långvarigt sjuk. Tyvärr har det ofta gått så långt när människor väl tar kontakt med budgetrådgivningen att det tar tid att vända skutan, men vi brukar säga att ingenting är omöjligt, det tar bara lite längre tid.

Många kommuner har skuld- och budgetrådgivning. I Västerås kan man få hjälp till exempel med att göra en budget som håller, råd om hur man kan få en mer jämn ekonomisk situation över året, men även med att ansöka om skuldsanering om det gått så långt.

– Vi kan hjälpa till med ansökan och att kontakta fordringsägare men det är Kronofogdemyndigheten som fattar beslut om att eventuellt bevilja skuldsanering, säger Anders Karlsson.

Det går att vara anonym

Budgetrådgivarna har tystnadsplikt och det går att ringa anonymt och få råd.

– Vi har också en särskild ingång från Munkgatan eftersom vi värnar om våra klienters integritet.

Vill du själv få koll på din ekonomi tipsar Anders Karlsson om att börja med att göra en budget och stämma av mot dina faktiska utgifter. Är det kris när räkningarna ska betalas är Anders tips att prioritera hyran i första hand. Får man en anmärkning eller skuld till hyresvärden kan det nämligen bli nästan omöjligt att få en ny bostad.

FEM SNABBA FÖR BÄTTRE EKONOMI

Visa

Gör en budget (se mall nedan)

Följ upp budgeten varje månad

Prioritera hyran

Spara till en buffert för jul och semester

Vid kris, ta inga nya lån utan kontakta kommunens budgetrådgivare

Budgetmall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer