Foto: SVT

Maria hamnade i skuldträsket: ”Kände skam”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Johansson blev klar med sin sanering i maj förra året. Nu är hon skuldfri. ”Det är en fantastiskt känsla. Men det har varit jobbigt”, säger Maria.

Maria var med om en trafikolycka och fick en pisksnärtsskada, hon var sjukskriven och förlorade sitt jobb eftersom hon inte klarade att sköta det med sin skada. Efter en skilsmässa fick pappan vårdnaden om barnen och Maria skulle betala underhåll.

Det beräknades, enligt Försäkringskassans rutiner, på den inkomst hon hade två år tidigare. Då hade hon heltidsarbete, nu skulle hon klarar att betala underhållet trots mycket lägre inkomst. Och det gjorde hon inte.

– Jag försökte betala. Men jag hade ett billån också. Och tog andra lån i samband med separationen.

Hyr-tv ett misstag

En sak som Maria Johansson ser tillbaka på som en dumhet var en hyr-tv. Hon ville ha en tv i nya bostaden, så att barnen skulle kunna titta, men det var en ganska hög månadsavgift.

Maria halkade efter mer och mer med betalningar. Det fanns inte pengar till mat, inte till bensin. Hon minns en julafton när hon satt ensam hemma, för pank för att köra till släktingar eller köpa sig mat.

Till sist gick det inte längre. Hon låg efter med allt: obetalt underhåll, skulder, övertrasserade kort. Hon hade hört talas om konsumentbyrån och gick dit.

– Jag skämdes så när jag gick dit, kände skam. Vad är jag för människa? Allt är mitt eget fel.

Fick bra hjälp

Hos konsumentbyrån fick hon bra hjälp och förstod att hon inte skulle klara av att lösa problemen själv. Vid det här laget hade hon runt en halv miljon i skulder. Christina Lundin Hellström hjälpte henne med en ansökan och hon fick skuldsanering beviljad av kronofogden.

Efter fem år av avbetalningar har hon nu fått lämna de återstående skulderna. Hon jobbar som personlig assisten och hon och maken har börjat våga tänka på att köpa hus.

– Vi pratade med banken i somras, och de sa att vi måste spara lite mer först. Men kanske att vi kan göra det sen! Men vi har det bra som det är nu, vi har mat i kyl och frys och klarar oss fint!

Behöver du skuldsanering? Läs mer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer