Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i klippet där Marina Maksymets berättar om vardagen i kriget i Ukraina. Foto: SVT/Cecilia Eriksson/privat

Marina återvände till Kiev: ”Flyglarmet går varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått fyra månader sedan Marina Maksymets lämnade Västerås för att åka hem till Ukraina. Nu berättar hon om sin vardag för SVT Nyheter Västmanland.

– Flyglarmet går varje dag och på nätterna sover vi hallen för att det är säkrare, säger hon.

Under en och en halv månad bodde Marina Maksymets och Marinas 3-åriga dotter Nicol hos släktingen Elena Maximez i Barkarö i Västerås. Men så småningom valde Marina att de skulle åka tillbaka till sin hemstad Kiev, där hon jobbar i en butik.

– Vi jobbar inte enligt vanligt schema eftersom det är krigsläge. Klockan 19 börjar ”utegångsförbudet”. Man får inte vara utomhus, då kommer polisen, berättar hon via filmkameran på sin mobiltelefon.

Larm om flyganfall

Varje dag kommer larm om flyganfall.

– På jobbet är det väldigt ofta som larmet sätts igång, vi har en siren som tjuter och då springer alla iväg till skyddsrum. Varje ukrainare har även ett program i mobiltelefonen som meddelar när det finns hot om raketanfall, berättar Marina Maksymets och fortsätter:

– På nätterna tar vi skydd i hallen långt bort från fönstren. Det är farligt att sitta nära fönstren då det kan flyga splitter och sådant. Regeln om två väggar kallar vi det, att man har något slags skydd, säger Marina Maksymets.

Dottern bor i en by

Samtidigt berättar hon om kontrasten. Att barnen är ute och leker och att man då knappt tror att något krig pågår i landet.

Marina bor tillsammans med sin man i Kiev. Dottern Nicol bor hos sin farmor, i en by 80 kilometer från Kiev. Det är tryggare för henne och en fin miljö på sommaren, berättar släktingen och västeråsaren Elena Maximez. I byn odlar familjen mat så de klarar sig under vintern.

I klippet berättar Marina Maksymets om sin vardag i Ukraina där kriget snart har pågått i ett halvår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer