Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
NorthX Biologics i Matfors har tillverkat Sveriges första godkända covidvaccin. Nu ska vaccinet testas på människor, innan det sätts i bruk. Foto: Sara Carlzén/SVT

Covidvaccin från Matfors första svenska vaccinet att godkännas – ska testas på människor

Uppdaterad
Publicerad

NorthX Biologics i Matfors har tillverkat Sveriges första godkända covidvaccin.

Nu ska vaccinet testas på människor, innan det sätts i bruk. 

– Det är väldigt stort och är betyder så klart mycket för oss på bolaget. Men jag tycker också att det finns en samhällsberedskapseffekt i det här, att vi visar att vi i Sverige kan tillverka avancerade dnavaccin från ax till limpa  säger den tillträdande vd:n Helena Strigård.

Covidvaccinet som produceras hos NorthX Biologics i Matfors är godkänt av Läkemedelsverket och ska som första svenska vaccinet gå in i en så kallad klinisk testningsfas, vilket innebär att det kommer att testats på människor.

Företaget fick, som det enda i Sverige, uppdraget att ta fram ett covidvaccin strax efter att pandemin slog till. Och nu är det alltså ett steg närmare att kunna rullas ut.

Coronaviruset i Västernorrland

– Man kan nog räkna med att det tar ett par-tre år i alla fall och det är ändå ganska snabbt marscherat, säger Helena Strigård.

Hör henne berätta mer om vaccinet och vad som händer nu i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet