Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Majvor får inte längre mata igelkottarna: ”De är det käraste jag har” Foto: SVT / TT

Majvor får inte längre mata igelkottarna på gården: ”De är det käraste jag har”

Uppdaterad
Publicerad

Majvor Berggren i Virsbo lever för sina igelkottar. Fyra månader om året har hon matat dem och tagit hand om dem på alla tänkbara sätt. Nu har Surahammarshus infört ett förbud mot att mata vilda djur inom fastigheten.

– Jag kommer inte kunna bo kvar här om jag inte får mata mina igelkottar, säger Majvor Berggren.

I flera år har Majvor Berggren matat igelkottar på sin bakgård. Varje år för hon statistik över hur många kottar som är på besök, vilka tider de kommer samt hur mycket de äter.

– Jag har ju lärt mig att se skillnad på kottarna. Pratar jag med dem så går det bra, de känner ju igen min röst, men sitter det någon annan hos mig och säger något så blir de livrädda, säger Majvor Berggren.

Hyrsvärden säger nej till matning

Men i den uppdaterade utemiljöpolicyn som hyresvärden Surahammarshus har tagit fram framgår det att matning av fåglar eller andra vilda djur nu är förbjudet inom fastigheten. Förbudet är framtaget för att minska risken för att maten ska locka till sig skadedjur, som till exempel råttor.

– Även om hon sitter och håller koll så vet vi inte om den här igelkotten spiller maten som den får med sig. Vi har inga problem med att hon matar igelkottar, kan hon flytta matplatsen utanför tomgränsen så funkar det för oss, berättar Ove Aldén Sahlin, fastighetsförvaltare Surahammarshus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer