Det var Mats Carlssons fru som frågade om han inte skulle börja måla. ”Ibland får man kasta sig ut liksom utan fallskärm” skrattar han. Foto: SVT

Mats målade ”i smyg” i fem år – debuterar i konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen

Publicerad

Mats Carlsson från Köping är en av rekordmånga konstnärer och konsthanverkare som ställer ut under konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen i påskhelgen.

– Det är ju bara på studiecirklar jag visat upp det jag gjort förut. Så klart det är lite nervöst, det vore konstigt annars, skrattar han.

Årets upplaga av konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen hade redan slagit rekord innan den invigdes av landshövdingen på skärtorsdagseftermiddagen.

Närmare 130 konstnärer öppnar i år dörrarna till sina hem, sina ateljéer och tillfälliga och gemensamma utställningslokaler runtom i Kolbäcksådalen – från Virsbo i norr till Kvicksund i söder.

De flesta som ställer ut är lokala konstnärer som har sitt skapande som en sidosysselsättning eller hobby.

För Mats Carlsson har målandet på studiecirklarna blivit ett viktig sätt att tanka energi.

– De där timmarna de flyger förbi. Så tror jag det är för oss alla som är där. Det blir ett sätt att fylla på för att fortsätta orka med jobb och annat säger han.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.