Connie Dickinson från USA betalade 180.000 kronor i studieavgifter för en utbildning som fick underkänt – nu ger tingsrätten henne rätt att få pengarna tillbaka. Foto: SVT

MDH tvingas betala för underkänd utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Mälardalens högskola förlorar tvisten med en amerikansk student som krävt pengarna tillbaka för en utbildning som underkänts. Domen kom i Västmanlands tingsrätt på tisdagen.

Idag kom tingsrättens dom i tvisten mellan en amerikansk student och Mälardalens högskola.

Tingsrätten ger den amerikanska studenten Connie Askenbäck, tidigare Dickinson, rätt, och MDH ska därmed betala tillbaka en summa på 170.812 kronor samt betala för rättegångskostnader drygt 63.000 kronor.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Connie Askenbäck läste mellan åren 2011 och 2013 en utbildning på Mälardalens högskola. För utbildningen betalade hon närmare 180.000 kronor.

Planerar att studera vidare

Då utbildningen fick underkänt av Universitetskanslerämbetet på fyra punkter av fem vid en granskning ansåg Akenbäckl att hon var berättigad att få pengarna tillbaka. Nu får hon alltså rätt av Västmanlands tingsrätt.

– Det är en stor glädje och en stor lättnad, säger Connie Askenbäck när SVT når henne på telefon.

Hon berättar att tvisten som har pågått sedan 2013 har varit påfrestande för henne.

– Det har varit tungt att den pågått så länge. Jag har varit väldigt nervös och varit beredd på ett negativt besked, säger hon.

Nu planerar amerikanskan att studera vidare för att ta kandidatexamen.

”Stor upprättelse”

Connie Dickinson har företrätts av Centrum för Rättvisa under tvisten. Hennes rättsiga ombud Fredrik Bergman tar även han emot tingsrättens dom med lättnad.

– Det är stor glädje. Tingsrätten ser saken precis som vi gör och Connie får tillbaka hela beloppet. Det är en lättnad och även en stor upprättelse för henne som satsa tid och besparingar på att plugga i Sverige, säger han.

MDH ska analysera

Mälardalens högskola ska analysera resultatet av domen och därefter besluta om de ska överklaga domen eller inte.

– Vi har efterfrågat ett klargörande länge. Nu är det viktigt att vi tar till oss det här och förstår vad det är Tingsrätten säger och sen göra en klok bedömning, säger Marie Eriksson, högskoledirektör på Mälardalens högskola.

Högskolan med juridiska ombud ska nu diskutera frågan innan något besked kan väntas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Mer i ämnet