Foto: Pontus Lundahl/TT/SVT

MDH-student får pris av drottning Silvia

Publicerad

Saga Wahlström, som pluggar till sjuksköterska på Mälardalens Högskola, har en idé till en app som ska förenkla kommunikationen inom äldrevården. I april ska hon ta emot ett pris från drottning Silvia.

Saga Wahlström går femte terminen på sjuksköterskeutbildningen vid Mälardalens Högskola i Västerås. I april ska hon ta emot priset Queen Silvia Nursing Award för sin idé till en app som ska göra det enklare för vårdpersonal att kommunicera med patienter inom äldrevården.

Idén fick hon när hon jobbade på ett korttidsboende, där hon hade en äldre patient som var dement och inte talade svenska.

– Det är svårt att få in en sådan person i duschen, till exempel, det är ganska kränkande mot integriteten. Sådana utmaningar uppstår när man inte kan kommunicera, säger hon.

Kommunikationsproblem är vanliga

Saga Wahlström menar att det är vanligt att det uppstår problem i äldrevården på grund av kommunikationssvårigheter.

– Det är många som ger upp för att de inte orkar försöka sig fram till att förstå vad patienten vill, säger hon. Det kan ju vara svårt för äldre överhuvudtaget att kommunicera om man lider av demens eller har talsvårigheter på grund av en stroke, exempelvis.

När hon har arbetat i vården har hon provat olika appar som ska hjälpa till med översättning och kommunikation, men har inte känt att någon har funkat bra.

50.000 – och praktik

Queen Silvia Nursing Award består av 50.000 kronor och en specialutformad praktikperiod. Priset överlämnas av drottning Silvia i april.

Nu spanar Saga Wahlström runt efter sätt att göra sin idé till verklighet.

– Jag hör mig för nu efter sponsorer och programmerare, för jag kan ju inte utveckla appen själv, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer