Connie vann kampen mot högskolan

Publicerad

I går kom tingsrättsdomen som innebär att Mälardalens högskola tvingas betala tillbaka drygt 170.000 kronor till amerikanskan Connie Askenbäck som betalat för ett bristfälligt kandidatprogram. SVT Västmanland träffade Connie för att höra hur hon tagit emot beskedet.

– Det betyder en ny chans och en möjlighet att plugga igen. Det hade varit väldigt svårt att spara ihop 170.000 kronor igen, så det ger mig en ny chans och det är jag glad över, säger hon.

Efter att ha avbrutit sina studier 2013 bor Connie Askenbäck, idag i Stockholm och jobbar som bartender. Då utbildningen hon läste fått kritik av universitetskanslerämbetet framförde hon kritik mot högskolan och ville ha sina studieavgifter tillbaka.

”Är en lättnad”

Då Mälardalens högskola nekade tog hon ärendet till rätten och sedan dess har det varit en långdragen process.

– Det har varit jobbigt. Jag har försökt att vara stark och inte ta det inombords för mycket. Nu är det en lättnad – det är inte kul att vara inblandad i en rättegångsprocess.

Saknade datorer och stolar

Utbildningen som Connie läst fick underkänt på fyra av fem punkter då den granskades av UKÄ. De problem som Connie lyfter fram är att flera lärare hade stora brister i engelskan och att det saknades stolar och datorer till studenterna.

Hon berättar att det på utbildningen fanns flera som var missnöjda med att ha betalat för undermålig kvalitet. Hon hoppas nu att också de kan få upprättelse.

– Jag hoppas att det blir förändring. Först och främst hur utländska studenter behandlas av universitet och högskolor. Tyvärr så är utbildning en produkt och inte en offentligt tjänst för oss, och då måste man ha rättigheter, säger hon.

Är nervös för överklagan

Nu blickar hon försiktigt framåt – och hoppas att hon till slut kan ta sin examen.

– Jag är lite nervös för att de ska överklaga, för jag vill så klart att allt det här ska få ett slut. Men det känns positivt att tingsrätten höll med oss. Nu ska jag undersöka lite fler program och se om jag kan komma in på någon till våren. Det känns fantastiskt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Mer i ämnet