Varmare väder kickstartar algblomningen i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Värmen är tillbaka – och det betyder att tillväxten av alger “kickstartar“ i vikar och stillastående vatten. Men vad är algblomning? Varför blommar det? Och är det farligt? Expterten Ina Barkskog reder ut.

Efter en varm junimånad kom ett kallare juli och därmed en inbromsning av tillväxten av giftalger och bakterier i Mälaren. Men helgens värmebölja väntas sätta fart på blomningen.

Så fungerar blomningen

Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer. Vanligtvis blommar alger i stillastående vatten nära vattenytan eftersom solljuset är starkast där.

– Man ska vara försiktig med att bada när det är algblomning. Det kan gå bra om man låter bli att svälja vattnet och duschar efteråt.  Små barn och husdjur ska man hålla borta. Symptomen är lika som vid magsjuka, illamående, kräkningar, feber och diarré. Får man det så ska man uppsöka läkare eller om husdjuret är drabbat, en veterinär, säger Ina Barkskog vattenhandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Ina Barkskog, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Västmanland. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Kolla hur situationen ser ut i din sjö

I Sverige mäts badvattnets kvalitet regelbundet och du kan själv gå in på Havs och vattenmyndigheten för att se om det till exempel förekommer algblomning just nu där du brukar bada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.