Hör grannar berätta om hur det är att bo i det aktuella lägenhetshuset. Foto: Carl Edholm/SVT

Mer än ett år efter kopplerihärvan: Hyresgästen bor kvar – grannar förtvivlade

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt år har gått sedan polisen upptäckte att två kvinnor utnyttjades i prostitution i socialtjänstens lägenhet i Västerås, och det tog kommunen ett drygt år att agera. Men trots att lägenhetsinnehavarens hyreskontrakt sades upp i april i år bor han fortfarande kvar – och grannar upplever fortfarande rädsla.

– Man känner sig hjälplös, säger en granne till SVT.

Det väcktes aldrig åtal mot den 60-årige man som hyr socialtjänstens lägenhet där sexköpen pågick, då det saknades tillräckligt med bevis för att han varit delaktig i koppleriverksamheten som pågick under våren 2019.

I polisutredningen framgår det att grannar under den här tiden kände sig rädda och hotade. De vågade inte ha sina barnbarn på besök, och vissa tog porten bredvid för att ta sig till sin lägenhet via vinden. Men grannarna fick då inte något gehör hos Västerås stad.

Sexköpshärva i socialtjänstens lägenhet i Västerås

Istället tog det ett år efter att sexhandeln uppdagats tills kommunen agerade, då de i april i år valde att säga upp lägenhetsinnehavarens hyreskontrakt.

Men trots uppsägningen bor han fortfarande kvar. Enligt ett beslut i hyresnämnden måste mannen lämna lägenheten nu i november, men än så länge fortsätter problemen för grannarna.

– Jag vågar inte vara ensam hemma, säger en granne till SVT.

Hur har det kunnat bli så här? Är det inte tillräckligt starkt skäl  för er att säga upp en hyresgäst när det pågått prostitution i er bostad?

– Jo, det är tillräckligt, säger Jonas Boman, verksamhetschef på Västerås individ- och familjeförvaltning.

Hör mer från grannarna och verksamhetschefen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexköpshärva i socialtjänstens lägenhet i Västerås

Mer i ämnet