– Den anhörige har inte haft fokus tidigare, varken i primärvården eller i kommunen. Här kan väl allting bara bli bättre tänker jag, säger Veronica Forssberg, anhörigkonsulent Sala. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Mer dialog inom demensvården ska hjälpa anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Stödet till anhöriga har inte alltid varit i fokus men under de senaste åren har mycket hänt. Problemet är att många patienter och anhöriga inte får rätt information eftersom primärvården inte alltid vet vad kommunerna erbjuder för hjälp.

I dag har Sala kommun ett anhörigcentrum sedan 2,5 år tillbaka. Där erbjuds det stöd till anhöriga i form av informationsträffar och föreläsningar. Men informationen från kommunen och primärvården om vad som erbjuds verkar inte fungera.

– Vi har vårt minnesutredningsteam i primärvården och där tror jag att många känner sig osäkra på vad som finns att erbjuda i socialtjänsten eller i kommunen. Vi ligger ganska dåligt till i Västmanland på att informera de anhöriga och de som har en demenssjukdom om vilken hjälp som finns att få, säger Boris Klanger, verksamhetschef på primärvården i Västmanland.

Mycket har hänt

Den 1 juli 2009 infördes en ny bestämmelse i socialtjänstlagen som handlar om att kommunerna ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk för att minska deras fysiska och psykiska belastning.

– Den anhörige har inte haft fokus tidigare, varken i primärvården eller i kommunen. Här kan väl allting bara bli bättre tänker jag. Vi får ta nya tag och uppvakta primärvården igen på olika och fler instanser än vi gör idag, säger Veronica Forssberg, anhörigkonsulent Sala.

Veronica Forssberg, anhörigkonsulent Sala. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.