Jani Stjernström är ordförande för Vårdförbundet i Västmanland. Foto: SVT

Mer övertid i vården

Uppdaterad
Publicerad

Det pressade personalläget i vården gör att övertiden för sjuksköterskor skjuter i höjden.

Enligt kollektivavtalet får landstinget lägga ut 200 övertidstimmar per anställd och år, alltså motsvarande fem arbetsveckor. Blir det mer än så kräver Vårdförbundet att det förhandlas.

Blir det mer än 350 timmar, utan förhandling, då kräver de skadestånd. 2014 års siffror är inte förhandlade så än så länge har parterna lite olika syn på hur stor övertiden är.

Bemanningen i sjukvården

Riskerar bli sjuka

Enligt Vårdförbundet har övertiden över 200 timmar per år ökat från 1095 timmar år 2012 till 2708 nästa år. I år beräknar de att sjuksköterskorna har jobbat 4891 timmar mer än de tillåtna 200 timmarna per anställd.

– Svårigheten är att man alltid är i jobb och man får inte den återhämtning som krävs. Du kan dra på dig sjukdomar, som högt blodtryck, magsår och stress. Det finns också risk för patientproblematik, att våra medlemmar inte är tillräckligt alerta och pigga vilket ger en sämre patientsäkerhet, säger ordförande för Vårdförbundet i Västmanland, Jani Stjernström.

Svårt att rekrytera

Det är det trängda personalläget som gör att övertiden ökar, säger personalchef Carola Lilja. Det är svårt att rekrytera och svårt att hitta rätt personal från bemanningsföretag.

– Vi måste ta in på övertid för att klara verksamheten. Vi har ändå större problem på läkarsidan, men det ökar bland sjuksköterskorna också säger hon.

Sjukskrivningarna ökar

Jani Stjernström oroas sig för hur medlemmarna ska klara påfrestningarna på sikt. Sjuktalen ökar i Landstinget Västmanland, enligt delårsrapport som publicerades i veckan har sjukskrivningarna ökat med en procentenhet, från 6,2 till 7,2 procent. Det finns ingen forskat på om sjukfrånvaron kan kopplas till övertid och dålig återhämtning, ännu.

– Men vi ska börja titta på det i Landstinget, säger Jani Stjernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningen i sjukvården

Mer i ämnet