Mer semester hemma – men besöksmålen kan tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Med reserestriktioner och social distansering förväntas turismen på hemmaplan att öka. Men vissa av besöksmålen i länet har svårt att överleva när det kan kosta mer att ha öppet än att stänga helt.

– Det är skakigt. Det är ingen som vet hur det kommer att utveckla sig, säger Henrik Wester som är turismchef på Region Västmanland.

Osäkerheten om vad som gäller i sommar och hur man ska planera sin semester är stor hos de flesta i år. För arrangörerna är det inte heller helt lätt att planera för ”lagom” mycket besökare. En situation som Henrik Wester, turismchef Region Västmanland aldrig varit med om tidigare.

– Restriktionerna måste vi förhålla oss till, men sen är det en fråga om vad man känner själv. Vad har man lust att göra? Även om man skulle få resa utomlands framöver så är det nog många som skulle känna sig tveksamma till det. Vill jag åka till ett annat land? Vad händer om det landet ändrar sina riktlinjer, säger Henrik Wester.

Se klippet så berättar Henrik Wester vad han tror kommer bli årets semestertrender.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.