Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se kommunalrådet Anna Thunell (MP) inviga nya mötesplatsen med ett premiäråk i rutschbanan Foto: Robert Gustavsson/SVT

Här är Västerås nya mötesplats: ”Ingen ska känna sig exkluderad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett års byggtid, nästan 20 års planerande och en högre prislapp än det var tänkt så invigdes den ombyggda Viktor Larssons plats i centrala Västerås. Förutom en lekplats med rutschbana så finns det stora sittytor och scen för framträdanden.

Otillgänglig och otrygg. Viktor Larssons plats vid Växhuset Västerås har inte varit den mötesplatsen som man önskat från Västerås stad. Nu är platsen ombyggd och har ett mer tillgängligt och välkommande uttryck. Kostnad: 22 miljoner kronor, 10 miljoner mer än vad det var beräknat från början.

– Det är lite mer än tänkt. Men med tanke på den vackra plats vi fått och den kvalitet de byggt med så är jag jättenöjd, säger tekniska nämndens ordförande Anna Thunell (MP).

Fakta Viktor Larsson:

Visa

Viktor Larsson var en av de drivande krafterna bakom den grundade järnarbetarfackföreningen i Västerås 1895. På grund av sin förmåga som organisatör och talare kom han snart att inta en ledande ställning inom den västmanländska socialdemokratin.

1903 satt han i riksdagen på Konstitutionsutskottet,  där han under flera år var dess ordförande. Han skrev 10 egna motioner, bland annat om lärar- och skolfrågor, skatteutjämning mellan landskommuner och om Åkarpslagen.

Viktor Larssons plats ligger framför Växhuset, före detta Tekniska Gymnasiet, i korsningen Kopparbergsvägen-Östermalmsgatan-Utanbygatan i Västerås.

Källor: Riksarkivet, Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer