Forskning vid MDH visar att mikroalger kan användas för att minska koldioxidutsläpp i bland annat reningsverk. Foto: SVT

Mikroalger kan användas för att minska koldioxidutsläpp

Publicerad

Ny forskning vid Mälardalens högskola visar att mikroalger kan hjälpa till att minska koldioxidutsläpp på biogasanläggningar och reningsverk.

Algers användningområden fortsätter att växa och på Mälardalens högskola har en ny avhandling undersökt vad det finns för fördelar och nackdelar med att använda mikroalger vid biogasanläggningar och reningsverk.

– Resultaten visar att på biogasanläggningar så skulle koldioxidutsläppen minska men samtidigt skulle energianvändningen öka. Men på reningsverk så skulle båda utsläppen av koldioxid och energiförbrukningen minska men istället så skulle det krävas mer markanvändning så det finns klara för- och nackdelar, säger Eva Nordlander, forskare vid Mälardalens högskola.

Svåra val

Att minska på koldioxidutsläppen men samtidigt öka energiförbrukningen kan vara en svår fråga för biogasanläggningarna men på reningsverken så kan användningen av alger bli verklighet. Nackdelen är att det krävs större markytor vilket kan ställa till det för en del länder. Men i till exempel Sverige där man har mycket mark kan mikroalgernas funktion nyttjas mer.

– Det är ju svårt att se hur man rent konkret kommer kunna använda det här. Idag använder man inte alger i reningsverken och då får man anta vissa saker om hur det skulle kunna fungera, säger Nordlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.