Ett av vinnarprojekten ska ta fram en app för att träna arbetsmoment, ett annat ska genomföras av västeråsföretaget Nodd. Foto: TT / Privat

Miljoner för mindre utanförskap i arbetslivet

Publicerad

39,5 miljoner kronor. Så mycket går till 24 vinnare i en tävling arrangerad av Post- och telestyrelsen (PTS) och Arbetsförmedlingen om att hitta digitala lösningar för att minska utanförskapet och diskrimineringen i arbetslivet.

Ett av vinnarprojekten ska genomföras av ett bolag med sin bas i Västerås, Nodd. Bolaget får 1,6 miljoner kronor för att genomföra en tjänst som med figurer istället för ord ska underlätta för personer med olika funktionshinder att ta till sig information och instruktioner inom till exempel industrin.

– Vi får en fantastisk möjlighet att över hela Sverige kunna lösa industriers problem. Med vår tjänst kan du mycket snabbare se vad som ska göras istället för att ha långa instruktioner, säger Johan Lundell, grundare och VD för Nodd.

Det är 14:e gången tävlingen — Arbetsmarknad för alla — anordnas och i år har rekordmånga 134 ansökningar kommit in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.