Foto: Robert Gustavsson/SVT

Miljonregn ska göra Robotdalen till ett nationellt robotcenter

Publicerad

”Robotlyftet” – regeringens storsatsning i den nya budgeten på 110 miljoner som ska få fart på robotbaserad automation för små- och medelstora industriföretag.

På torsdagen besökte närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) Robotdalen i Västerås för att berätta regeringens nya satsning.

Pengarna ska fördelas av tillväxtverket över fyra år.

I regeringens budgetpropositionen vill man ge 20 miljoner 2018 och sedan 30 miljoner per år 2019–2021, för satsningen på automationsprogram för små- och medelstora företag.

– Ja, regeringen gör en satsning på ”robotlyftet” som vi kallar det. Vi har tagit intryck och inspiration härifrån Robotdalen i Västerås, säger närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S).

Ökar, men måste öka mer

Enligt Mikael Damberg (S) går robotiseringen av industrin i landet för sakta men med satsningen från regeringen är förhoppningen att den ska öka.

– Det vi ser är att det ökar i Sverige, men det ökar ännu snabbare i några av våra konkurrentländer och det är på sikt farligt för vår konkurrenskraft. Jag tror att det är ganska många små företag som inte vet vad robotar kan göra för deras verksamhet, hur det kan effektivisera och öka produktionen, säger Mikael Damberg (S).

Nationellt center

Med pengarna kan Robotdalen växa till ett nationellt centrum i robotteknik.

– Kan vi ta del av de här pengarna så kan vi jobba för hela Sverige, men centrumet för robotteknik kommer alltid att vara här i Västerås och Eskilstuna, säger Erik Lundqvist, Robotdalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer