Foto: SVT

Miljöpartiet: Västerås flygplats är helt utsiktslös

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet i Västerås kommer inte att tillsätta partiets plats i styrelsen för Västerås flygplats. Detta eftersom de inför 2018 inte tänker gå till val på en fortsatt drift av flygplatsen.

Beslutet togs vid ett enigt extra årsmöte igår kväll. Orsaken är flygplatsens underskott på 64 miljoner kronor.

– Vi vill inte ge politisk legitimitet till ett projekt som förefaller helt utsiktslöst för framtiden, skriver Miljöpartiets lokalavdelning i Västerås i ett uttalande.

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Man hänvisar till att flera aktörer, bland andra Nextjet, har backat ur sina engagemang i flygplatsen de senaste månaderna.

Efter valet 2014 ingick Miljöpartiet i en majoritetskoalition, där de gick med på att ge Västerås flygplats en chans – förutsatt att flygplatsen kunde bära sina egna kostnader.

”Vi har förankrat det här”

Med på mötet fanns Magnus Edström (MP), kommunalråd i Västerås. Han säger att beslutet grundar sig i att Miljöpartiet från första början har varit ovilligt att lägga skattepengar på flygplatsen.

Hur tror du att det här kommer att landa hos dina samarbetspartners i majoriteten?

– Vi har förankrat det här hos majoriteten. Vi är tydliga med att det vi har sagt sedan tidigare gäller under den här mandatperioden. Sedan har vi möjlighet att göra utspel om hur vi tänker kring framtiden, säger Magnus Edström (MP), kommunalråd i Västerås.

Är det här en signal om att ni inte vill fortsätta samarbetet efter valet?

– Det har vi inte alls tagit ställning till. Vi ser stora möjligheter till att även andra partier kan ändra ståndpunkt med tanke på det som har hänt, säger Magnus Edström.

Han vill inte gå närmare in på vilka partier det skulle kunna tänkas vara. Socialdemokraterna meddelar att de vill ha kvar flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Mer i ämnet