Mimer efter hyreshusbranden på Råby: ”Inget som löser sig på en månad”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbolaget Mimer arbetar för att få fram evakueringslägenheter till hyresgästerna från de 24 lägenheterna som brand-, vatten- eller rökskadades i branden på Råby. I väntan på en lägenhet är hyresgästerna hänvisade till att bo med vänner och bekanta, eller på hotell.

– Vi vet i nuläget inte hur lång tid det här kan ta, det vet man aldrig i ett så tidigt skede. Vi kommer att kunna erbjuda en lägenhet till alla – men vi har inte 24 tomma lägenheter tillgängliga, säger Maria Eberhardsson, som är kommunikationschef på Mimer.

Under fredagen meddelade polisen att den tekniska undersökningen efter branden i flerfamiljshuset på Råby i Västerås är färdig. Dock finns inga besked om resultat att ge än. Polisen arbetar för att sammanställa de uppgifter som finns i ärendet.

Kontakt med försäkringsbolagen

Flera av de boende har inte sett sina hem sedan branden, då en del lägenheter inte går att besöka. Andra eskorterades av räddningstjänsten, för att hämta det absolut mest nödvändiga, så som bankkort och mediciner.

– Vi har en tät kontakt med hyresgästerna. Det är såklart en traumatisk händelse, men de flesta är lugna och förstående, säger Maria Eberhardsson.

En stor del av arbetet handlar just nu om att kommunicera med olika försäkringsbolag, både för Mimers egen, och hyresgästernas räkning.

Under fredagen hade de även ett internt möte, där de diskuterade den krisberedskapsplan som de hittills följt, samt frågor som kommit upp under de senaste dagarna.

– Vi försöker se till att vi är på banan, se hur vi kan gå vidare. Det har varit tufft för oss alla, säger Maria Eberhardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Råby

Mer i ämnet