Foto: SVT

Mimer vill höja hyrorna med 3,8 procent i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås vill höja hyrorna för 2019. Anledningen är bland annat högre kostnader för el, vatten och fjärrvärme. Just nu pågår förhandlingar med Hyresgästföreningen om nästa års hyror .

Mimer är Västerås största hyresvärd, med ett brett utbud av hyreslägenheter. Nu vill bostadsbolaget höja hyrorna med 3,8 procent för 2019. Det behövs för att kompensera för ökade kostnader och för att möjliggöra investeringar i nya bostäder, hävdar bolaget.

– Hyresnivåerna behöver justeras av flera skäl. Vi behöver kompensera för verksamhetens kostnadsökningar. Hit hör bland annat ökade kostnader för el, vatten och fjärrvärme. Dessutom har Mimers hyresnivåer inte justerats i paritet med de privata fastighetsägarna sedan 2010, så vi ligger långt efter, säger Mikael Källqvist, vd för Bostads AB Mimer.

Justeringar för tre miljoner hyresgäster

Hyresförhandlingarna pågår just nu runt om i landet, och de ska resultera i hyresjusteringar för tre miljoner hyresgäster i Sverige för 2019. För de avtal som träffats fram till mitten av november var den genomsnittliga hyreshöjningen 1,17 procent, meddelar Hyresgästföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.