Minderåriga döms för två rån i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Två minderåriga pojkar 17 och 15 år gamla, döms av Västmanlands tingsrätt för rån till 8 respektive 6 månaders ungdomsövervakning. 17-åringen döms för ett rån, 15-åringen för två rån, ringa narkotikabrott och vapenbrott.

I straffmätningen har tingsrätten vägt in de tilltalades ålder. Ungdomsövervakning innebär att straffet avtjänas med fotboja enligt en plan som upprättas av kriminalvården. Under kvällar och nätter på helger är den dömde förbjuden att lämna hemmet.

Ungdomövervakning är en ny påföljd som inrättades från den 1 januari 2021. Dömda mellan 15 och 21 år kan få den påföljden om varken ungdomsvård eller ungdomstjänst är tillräckligt ingripande påföljder.

Vid ett av rånen genomförde de tilltalade brottet tillsammans. En person utsattes för hot och våld i form av slag och sparkar, och rånades på bland annat sin telefon. Det andra rånet genomförde 15-åringen själv och där stals en elsparkcykel förutom hot och våld.

De båda dömda ska betala skadestånd till målsägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.