Foto: TT/SVT arkiv

Minus 6,3 miljoner för barn och bildningsnämnden i Surahammar

Publicerad

Det väntar tuffare tider för skola- och fritidsområdet i Surahammar. Barn och utbildningsnämnden väntas göra ett underskott på 6,3 miljoner i år.
– Vi kommer att behöva ta väldigt tråkiga beslut, säger Peter Berg (V) ordförande i nämnden.

Helårsprognosen för 2019 visar på ett underskott på minus 6,3 miljoner kronor för nämndens verksamheter. (Se faktaruta. ) Det framgår av handlingarna som presenteras på kommande sammanträde.

Enligt den ekonomiska rapporten är det största prognostiserade underskottet för verksamheter inom modersmålsundervisning och studiehandledning för nyanlända.

Fler elever i Virsbo

Andra växande utgiftsposter har varit för ett ökande elevantal i Virsbo och Bäckhammar och hårt tryck på särskilt stöd inom förskolan.

Även de interkommunala ersättningarna – alltså de ersättningar kommunen betalar till exempel när ett barn går i skola på annan ort – har vuxit, berättar Berg.

– Det får förstås konsekvenser eftersom vi också gick in i 2019 med ett sparkrav, konstaterar han.

På vilket sätt påverkar det verksamheterna under 2020, var ska ni spara?

– Det är för tidigt att säga. I början av oktober ska vi starta upp budgetarbetet för 2020 på riktigt. Men det här får vi ju med oss och behöver hämta upp framöver.

– Det är klart att det kommer att bli en jobbig tid framöver.

Nämndordförande Peter Berg (V) säger att man räknar med en uppräkning av nästa års nämndbudget med cirka två procent. Foto: SVT/privat

Barn- och bildningsnämnden fullgör kommunens skyldigheter inom det offentliga skolväsendet, till och med eleverna går ut grundskolan. Skolverksamheterna omfattar förskoleverksamhet, förskoleklass, skolbarnomsorg, grundskola och särskola.

Barn- och bildningsnämnden ansvarar även för fritidsverksamhet, föreningskontakter, lokalvård, matproduktion, biblioteksverksamhet, badhus med mera.

Källa: Surahammars kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer