Sjukhuset i Västerås får kritik. Foto: SVT

Missade nackfraktur – nu kritiseras sjukhuset i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat en händelse från november 2017 då personal på Västerås sjukhus missade att en äldre kvinna hade en nackfraktur.

Myndigheten finner det ”anmärkningsvärt” att patienten låg tre dygn på sjukhus med tilltagande känselbortfall innan någon röntgen gjordes.

När röntgenundersökningen väl genomfördes upptäcktes frakturen och då kördes kvinnan till universitetssjukhuset i Uppsala. Då hade hon ingen känsel nedanför övre delen av bröstkorgen. Kvinnan avled några veckor senare.

IVO anser att sjukvården skulle ha övervägt andra diagnoser när behandlingen inte fick önskad effekt. Myndigheten menar att omprövning av diagnosen borde ha skett redan samma kväll som patienten lades in.

Händelsen har tidigare lex Maria-anmälts och utretts av vårdgivaren. Åtgärder har vidtagits så att liknande händelser inte ska inträffa igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.