Foto: Daniel Brodén/SVT

Misshandlade VLT-journalisten: ”Jag var helt oförberedd”

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Slagbrand, frilansande krimreporter med uppdrag åt VLT, blev under måndagsmorgonen misshandlad i sitt hem av en okänd gärningsman.

Under måndagen skulle Håkan Slagbrand ha rapporterat från rättegången i Arbogafallet. Så blev det inte.

– En granne knackade på mitt köksfönster. Hon hade stött på någon människa på gården. Han pratade engelska med brytning och sa att han skulle komma hit och måla om mitt garage, säger Håkan Slagbrand.

Det tyckte Håkan Slagbrand var märkligt, eftersom han inte hade beställt någon målare – och han har inte heller något garage.

Mannen gick ut på gården och det dröjer någon minut.

– Sedan kommer han springande mot mig och ger mig ett knytnävsslag, en jäkla pärla, mitt över munnen. Så jag for ju baklänges in i köket.

Foto: Daniel Brodén/SVT

Håkan Slagbrands fru ringde 112 och polisen var på plats inom en kvart, men då var den misstänkta gärningsmannen redan långt borta.

Utsattes för bilbrand

För några veckor sedan brann Håkan Slagbrands bil och det misstänks att den anlagda branden var ett hot riktat mot honom personligen. Han kopplar samman den händelsen med det som inträffade imorse.

LÄS MER: Bilbrand i centrala Västerås

– Jag kopplar ihop det här med bilbranden. Det är ingen slump, sett till var bilen står och tillvägagångssättet, att man krossade en ruta och kastade in en flaska, säger Håkan Slagbrand.

Tidigare har han också tagit emot anonyma brev till sin bostad.

”De skjuter på fel mål”

Enligt honom har händelsen en uppenbar koppling till hans journalistiska gärning. Däremot vill han inte gå in i detalj på vem han tror ligger bakom hoten och attackerna.

– Det finns flera kandidater, folk som jag vet inte har varit nöjda med det jag har skrivit. Men de skjuter ju på fel mål. Det är ju vår ansvariga utgivare som fattar beslut om vad som publiceras. VLT skulle inte publicera om jag skulle dra från höften, säger Håkan Slagbrand.

Hur kommer det här att påverka ditt journalistiska arbete?

– Inte alls. Om jag skulle lägga ifrån mig pennan, det vore ju att vika sig för den här typen av och det tänker jag aldrig bidra till, säger Håkan Slagbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.