Växthusgas läckte ut i miljön i samband med en driftstörning å ett Arbogaföretag. Arkivbild. Foto: TT/SVT

Misstänkt miljöbrott hos Arbogaföretag

Publicerad

Ett företag i Arboga misstänks ha brutit mot miljöbalken. Växthusgas läckte ut i miljön i samband med en driftstörning – men anmäldes först året efter.

Det är Länsstyrelsen som gjort en anmälan om misstänkt brott mot miljöbalken.

Företaget som driver en ytbehandlingsanläggning har i sin årliga rapport till tillsynsmyndigheten rapporterat att de under förra året fyllde på 36 kilo av köldmediet HFC i ett av sina aggregat.

Men först i våras kompletterades rapporten med anledningen: att de haft en driftstörning och att köldmediet då läckte ut, vilket gjorde att de blev tvungna att fylla på nytt.

Borde ha anmälts direkt

HFC är en fluorerande växthusgas som har en stark miljöpåverkan om den kommer ut i atmosfären.

Enligt rådande bestämmelser är en verksamhet skyldig att omgående underrätta tillsynsmyndigheten om det inträffar en driftstörning eller liknande som kan leda till olägenheter för människors hälsa eller miljön. Vilket Länsstyrelsen konstaterar att företaget inte gjorde.

Ärendet är nu överlämnat till nationella åklagarkammarens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.