Foto: SVT Grafik/TT

Misstänkta för våldtäkt på kryssningsfärja frias

Publicerad

De fyra män, hemmahörande i Västerås, som åtalats misstänkta för grov våldtäkt på en studentkryssning frias. I dag kom domen i Stockholms tingsrätt.

Tingsrätten väljer att fria samtliga fyra. Enligt domen anses de åtalade ha gett trovärdiga berättelser som uppger att de haft sex med målsägande i samtycke.

Kvinnan har uppgett att hon varit kraftigt berusad, haft minnesluckor från kvällen och därför befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Anses kunnat lämna hytten

I domen står att den samlade utredningen visar att målsägande inte var så berusad att hon anses ha befunnit sig i särskilt utsatt situation i lagens mening. Det anses inte heller finnas något som talar för att hon inte kunnat lämna hytten om hon så önskat.

Samtliga åtalade har medgett samlag eller sexuella aktiviteter med målsägande men nekat till brott och menar att det skett i samförstånd.

Den 19-åriga kvinnans målsägarbiträde Ulrika Borg vill inte lämna någon kommentar på tingsrättens dom, utan hänvisar till åklagarna. 

Rimliga berättelser enligt rätten

De fyra åtalade har enligt domen berättat ”spontant, detaljerat och till synes frimodigt” och tingsrätten menar att det beror på att männen haft inställningen att målsäganden velat ha sex med dem.

Tingsrätten bedömer att ingenting i deras berättelser är orimliga eller svårförklarade.

– Naturligtvis var det ett väntat besked, men det känns ändå skönt att få det bekräftat. Domen är väldigt korrekt och jag tycker att de är en välskriven och väl genomtänkt dom, säger advokaten Martin Beskow som försvarat en av de åtalade.

Männen satt till en början häktade, men släpptes för två veckor sedan.

Har du talat med din klient?

– Ja, jag har bara hunnit lämnat beskedet. Han blev givetvis glad och lättad över att det nu tycks vara över, säger Beskow.

Minnesbilder från natten

Kammaråklagare Angelica Runesson hade yrkat på fängelsestraff för alla fyra männen. Omkring två år och åtta månader för tre av dem och ett längre fängelsestraff för den fjärde.

Enligt stämningsansökan var det under en studentkryssning med fartyget Silja Galaxy natten mot den 30 mars som våldtäkten ägde rum.

Målsäganden, en 19-årig kvinna, har berättat att hon vistades tillsammans med sin kompis i en hytt tillsammans med fyra män i samma ålder. Då en av männen visade sitt kön ska kompisen ha lämnat och därefter ska männen ha haft samlag eller annan sexuell aktivitet med kvinnan. I förhör har hon uppgett att hon varit kraftigt berusad och gjort som männen sa åt henne eftersom hon kände sig utlämnad.

Hon har även minnesbilder av att en av männen ska ha vaktat hyttdörren och bara släppt in utvalda personer.

Kladdande händer

Fallet har uppmärksammats i medier. Flera ungdomar och debattörer har beskrivit kulturen på färjefesterna, med unga män som tafsar på dansgolvet och grova sexuella kommentarer. SVT har pratat med personer som var med på båten.

– Jag visste ingenting. Jag fick veta det nu när vi klivit på bussen hem efter att en kompis skickade en bild och visade nyheten. Det är så jävla sjukt, sade 19-åriga Emma Rehnström till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt våldtäkt på studentkryssning

Mer i ämnet